Φορολογία στις λίστες γάμου από...10% μέχρι 40%

Νομίζετε ότι γλιτώνετε με τα δωράκια του γάμου την εφορία; Νομίζετε ότι τα χρήματα που μαζέψατε πριν το γάμο σας από φίλους και συγγενείς ως ενίσχυση για να αρχίσει τον έγγαμο βίο το ζευγάρι έρχονται χωρίς κόστος; Μάλλον κάνετε λάθος, γιατί κάπου εδώ “σκάει μύτη” η εφορία...

Μπορεί χρόνια τώρα, οι δωρεές χρημάτων σε λογαριασμούς και λίστες γάμου να είχαν έναν «εθιμοτυπικό» χαρακτήρα και να αφήνονταν εσκεμμένα ή μη, σε ένα κενό νόμου, ένα κενό που επέτρεπε στο ζευγάρι να συγκεντρώσει μερικές χιλιάδες ευρώ για να πληρώσει τόσο τα έξοδα του γάμου, όσο και τα αρχικά έξοδα της συμβίωσης. 
Παρόλα αυτά, η διαδικασία ήταν μόνον εθιμοτυπική, διότι στη νομοθεσία μπορούσε κάποιος να βρει λόγο για να δηλώσει τις δωρεές αλλά και να τις νομιμοποιήσει πληρώνοντας τον σχετικό φόρο. Τις τελευταίες δεκαετίες ίσως και να ήταν άσκοπο κάτι τέτοιο, αλλά τα τελευταία χρόνια, αρχικά με την ύπαρξη των τεκμηρίων διαβίωσης και με τη γενικότερη εφαρμογή πόθεν έσχες, η διαδικασία της δήλωσης των δωρεών του γάμου ενδέχεται να είναι επιβεβλημένη από το ζευγάρι και να γλυτώσει τους συζύγους από άλλα παρατράγουδα. 
Η αρχή για την ενασχόληση των φορολογούμενων με το θέμα έγινε με μια εγκύκλιο του Υπουργείου Οικονομικών στα πλαίσια του περίφημου ελέγχου των εμβασμάτων προς το εξωτερικό. Πολλοί συμπολίτες μας στην αρχή της οικονομικής κρίσης, φοβούμενοι εξελίξεις στο τραπεζικό σύστημα ή αλλαγή στο εγχώριο νόμισμα, έσπευσαν να αποστείλουν όλα ή μέρος των αποταμιεύσεων τους σε τράπεζες του εξωτερικού. Εξαιτίας του όγκου των διακινούμενων χρημάτων, το ΥΠΟΙΚ αποφάσισε να ελέγξει φορολογικά όσους έστειλαν χρήματα στο εξωτερικό από ένα ποσό και επάνω.  
Στη διαδικασία αυτή, η οποία είναι μια πολύπλοκη περίπτωση πόθεν έσχες, δόθηκαν διάφορες οδηγίες για τα ποια εισοδήματα μπορούν να επικαλεστούν οι φορολογούμενοι για κάλυψη των ποσών αυτών, καθώς πολλά χρόνια τώρα, εισοδήματα όπως πχ τόκοι καταθέσεων δεν ήταν υποχρεωτικό να αναγράφονται στη δήλωση εισοδήματος. Σε αυτή τη διαδικασία, το Φεβρουάριο του 2013, το Υπουργείο εξέδωσε την εγκύκλιο ΠΟΛ 1033/21.2.2013 στην οποία οι λίστες γάμου νομιμοποιούνται ως κάλυψη χρηματικών ποσών αλλά με προϋποθέσεις.  
Συγκεκριμένα αναφέρει ότι :  
13. Κάλυψη του εμβάσματος με χρηματικά ποσά που προέρχονται από λίστες γάμου. 
Σε περίπτωση που ο φορολογούμενος επικαλείται χρηματικά ποσά που προέρχονται από λίστες γάμου- δώρα γάμου, ο ισχυρισμός αυτός, ως θέμα πραγματικό, εξετάζεται από την αρμόδια ελεγκτική αρχή και το βάρος της απόδειξης το φέρει ο δικαιούχος του εμβάσματος προσκομίζοντας κάθε νόμιμο μέσο π.χ. ληξιαρχική πράξη γάμου και αντίγραφο κίνησης τραπεζικού λογαριασμού, για διάστημα μέχρι δύο μηνών πριν και ενός μήνα μετά την τέλεση του γάμου. Τούτο βεβαίως δεν αποκλείει τον έλεγχο για την τυχόν επιβολή φόρου δωρεάς. 
Δηλαδή, ο νομοθέτης, αν επικαλεστεί κάποιος λίστα γάμου, προειδοποιεί ότι θα ελέγξει αν έπρεπε να υποβληθεί η όχι φόρος δωρεάς και θα τον υποβάλλει αναδρομικά αν χρειαστεί. Οι λίστες γάμου προφανές εντάσσονται στον Κώδικα Φορολογίας Δωρεών όπως αυτός ισχύει με τον Ν.2961/2001. Συγκεκριμένα στο άρθρο 34 αναφέρεται ότι: 
Α. Κτήση αιτία δωρεάς
1.Κτήση περιουσίας αιτία δωρεάς, για την επιβολή του φόρου είναι:α) αυτή που προέρχεται από δωρεά η οποία συνιστάται κατά τις διατάξεις του Αστικού Κώδικα,β) αυτή που προέρχεται από κάθε παροχή, παραχώρηση ή μεταβίβαση οποιουδήποτε περιουσιακού στοιχείου χωρίς αντάλλαγμα, έστω και αν δεν καταρτίσθηκε έγγραφο.

Οι υπόχρεοι φόρου 
Η περίπτωση της λίστας γάμου αφορά δωρεές για τις οποίες δεν καταρτίστηκε σχετικό έγγραφο, δηλαδή άτυπες δωρεές χρημάτων. Ο νόμος αναφέρει ξεκάθαρα στο άρθρο 38, ότι υποκείμενο του φόρου είναι ο δωρεοδόχος, δηλαδή αυτός που δέχεται τη δωρεά, άρα στη λίστα γάμου, το ζευγάρι ή ο υπόχρεος σύζυγος. Άρα το ζευγάρι, εφόσον δεχθεί τις δωρεές της λίστας γάμου, πχ στην Τράπεζα θα πρέπει να τις δηλώσει. Πότε όμως γεννιέται η υποχρέωση καθώς η λίστα μπορεί να ανοικτή μήνες πριν τον γάμο και ίσως και μετά. Ο νόμος αναφέρει: 
1. Η φορολογική υποχρέωση γεννιέται κατά το χρόνο της σύνταξης του εγγράφου της δωρεάς ή της γονικής παροχής. Προκειμένου για μεταβίβαση κινητών, αν η παράδοση του αντικειμένου της δωρεάς ή της γονικής παροχής έγινε χωρίς να συνταχθεί συμβόλαιο ή αν το συμβόλαιο συντάχθηκε μετά την παράδοση του αντικειμένου της δωρεάς ή της γονικής παροχής, η φορολογική υποχρέωση γεννιέται κατά το χρόνο της παράδοσης. 
Άρα η υποχρέωση γεννιέται κατά το χρόνο παράδοσης, δηλαδή την ημερομηνία κατάθεσης των χρημάτων στον Τραπεζικό λογαριασμό.  

Τι πρέπει να κάνει το ζευγάρι
Το ζευγάρι, για να είναι καλυμένο από κάθε άποψη θα πρέπει να δηλώσει τα δώρα στην εφορία με ειδική δήλωση φόρου δωρεάς μέσα σε έξι μήνες από την παράδοση σε αυτούς της δωρεάς. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να γίνει η δήλωση αυτή μέσα σε έξι μήνες από την κατάθεση του πρώτου «καλεσμένου» στο γάμο, στην λίστα του γάμου στην Τράπεζα. Με λίγα λόγια, τυπικά αυτή η λίστα δεν μπορεί να ισχύει για πάνω από 6 μήνες.  
Ως εκ τούτου, με το που κλείνουν οι καταθέσεις και αναλαμβάνει το ζευγάρι τα χρήματα θα πρέπει να πάει με αντίγραφο του λογαριασμού στη ΔΟΥ να πληρώσει φόρο δωρεάς. Το ύψος του φόρου εξαρτάται από το επίπεδο συγγένειας με αυτόν που κάνει το δώρο. Δηλαδή, ο κώδικα φορολογίας δωρεών και κληρονομιών προβλέπει στο άρθρο 44 τα εξής: 
2. Η αιτία δωρεάς ή γονικής παροχής κτήση χρηματικών ποσών υπόκειται σε φόρο, ο οποίος υπολογίζεται αυτοτελώς με συντελεστή δέκα τοις εκατό (10%), προκειμένου για δικαιούχους που υπάγονται στην Α΄ κατηγορία, με συντελεστή είκοσι τοις εκατό (20%), προκειμένου για δικαιούχους που υπάγονται στη Β΄ κατηγορία και με συντελεστή σαράντα τοις εκατό (40%), προκειμένου για δικαιούχους που υπάγονται στη Γ΄ κατηγορία. 
Όπως αντιλαμβάνεται κανείς, τα πράγματα δεν είναι απλά γιατί θα πρέπει από τα χρήματα αυτά να διαχωριστούν τα ποσά μεταξύ επιπέδου συγγένειας ώστε να πληρωθούν διαφορετικά επίπεδα φόρου. Ειδικά στην περίπτωση που τα ποσά είναι μεγάλα θα πρέπει να αναγραφούν τα στοιχεία του δωρητή και απαραίτητα ο ΑΦΜ. Για ποσά τα οποία δεν υπερβαίνουν τα 1.000 και δεν υπάρχουν στοιχεία αναλυτικά για τους δωρητές, μπορεί το ζευγάρι να κάνει μια μαζική δήλωση και να πληρώσει το σχετικό φόρο.  
Για τα μεγάλα όμως ποσά θα πρέπει οπωσδήποτε, για την νομιμότητα, να ληφθούν τα πλήρη στοιχεία του δωρητή και προφανώς να γίνουν ξεχωριστές δηλώσεις. Στις περιπτώσει αυτές αν το ποσό είναι εξαιρετικά μεγάλο, ελλοχεύει ο κίνδυνος να ελεγχθεί από την εφορία και ο δωρητής για πόθεν έσχες των χρημάτων. Εφόσον το ζευγάρι τελειώσει αυτήν την επίπονη διαδικασία διαχωρισμού των δωρεών και κατάρτισης των σχετικών δηλώσεων στη Δ.Ο.Υ. που ανήκει ο δωρεοδόχος, θα βεβαιωθεί ο σχετικός φόρος, θα πληρωθεί και τα χρήματα αυτά με την βεβαίωση πληρωμής μπορούν να δηλωθούν σε σχετικό πεδίο και στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος τα οποία πλέον μπορούν να καλύψουν οποιαδήποτε περίπτωση τεκμηρίου διαβίωσης ή άλλη οικονομική πράξη η οποία ενδεχομένως να μη συνάδει με τα συνήθη εισοδήματα των φορολογούμενων.  
Μετά από αυτά είναι προφανές ότι ο γάμος και η διοργάνωση του αποκτά ακόμη έναν πονοκέφαλο για τους πολίτες.
Money Guru

Δεν υπάρχουν σχόλια: