Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Δαμάστας θα πλέξει μαζί σας τα παραδοσιακά βάγια

Ένα έθιμο από την λατρευτική μας παράδοση που μεταφέρετε από γενιά σε γενιά, είναι η τέχνη του πλεξίματος των βαΐων και των σταυρών από κλαδιά βαγιάς. Με τα βάγια στολίζουν τις εκκλησίες την Κυριακή των Βαΐων και μοιράζουν τους σταυρούς. Μάλιστα ο κάθε τόπος έχει και τη δική του τεχνοτροπία και μυστικά στον τρόπο πλεξίματος τους. Την Κυριακή των Βαΐων, ο κάθε τόπος την εορτάζει με τη δική του μεγαλοπρέπεια καθώς σύμφωνα με την παράδοση κατά την υποδοχή του Χριστού στα Ιεροσόλυμα, ο λαός τον υποδέχθηκε από τα βάγια φοινίκων.

Η κα Ειρήνη Τριγώνη, συγχωριανή μας, έμαθε την τέχνη αυτή από τη μητέρα της αλλά και από άλλους συγχωριανούς μεγαλύτερους που ασχολούνταν με αυτά.

Μετά από επιθυμία αρκετών μελών του συλλόγου ο Πολιτιστικός Σύλλογος Δαμάστας, θέλοντας να μεταφέρει με χαρά την παράδοση αυτή στη νεότερη γενιά και όσους/ες ενδιαφέρονται να εκπαιδευτούν σε αυτήν, σας προσκαλεί την Κυριακή 19 Μαρτίου 2023 και ώρα 10.00πμ στο χώρο του σχολείου για μια πρώτη συνάντηση, για να μας δείξει η κα Ειρήνη αυτά τα μυστικά στην τέχνη του πλεξίματος των βαγιών και των σταυρών.

maleviziotis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: